آثار تاریخی

آثار تاریخی افغانستان

آ
آثار تاریخی افغانستان
آرامگاه سلطان محمود غزنوی
آرامگاه شریف خان
آرامگاه شهزاده حسین
آرامگاه محمد نادرشاه
آرامگاه ملک سبز علی صاحب
آرشیو ملی افغانستان
ا
استوپاهای دوره بودایی توپ دره
استوپاهای چشمه معاذالله
ب
بازار سرپوشیده حلم
ب (ادامه)
باغ لطیف
بالاحصار گردیز
بوستان‌سرای
ت
تخت رستم (افغانستان)
خ
خانقاه کلان دهدادی
ز
زیارت شیخ سعدالدین احمد انصاری
س
ساختمان سراج العمارت
ط
طاق بست
غ
غارهای بامیان
ق
قصر جبل‌السراج
ق (ادامه)
قصر جهان‌نما
قصر دارالامان
م
منار علم و جهل
منارهای مسعود و بهرامشاه
موزه تپه سردار
ن
نمازگاه‌های هرات
چ
چاه بست
چهل‌زینه قندهار
ک
کاخ کوتی‌باغچه


مسجد جامع هرات:
مسجد جامع هرات را سلطان غیاث الدین غوری در سال ??? ق. طرح ریزی نمود اما موفق به تکمیل آن نشد. جسد وی در سال ???? میلادی در زیر گنبد در عقب ایوان شمالی مسجد مدفون گردیده است. اصل بنای آن قبل از اسلام و معروف است که معبد بزرگ آریائی و خانه مزدا بوده و پس از فتح مسلمین و نفوذ اسلام این معبد باستانی مرکز مسلمانان شد و مسجد جامع معروف گردید. تنها بخش کوچکی از مسجد عهد غوریان در درب ورودی جنوبی باقی مانده است. تزیینات دوره? غوری بعدها زیر کار تزیین دوره? تیموریان که مسجد را به ذوق و سلیقه? خود تزیین نمودند مخفی ماند که در سال در سال ???? کارشناسان آن را بازیابی نمودند. اما در اثر مرور زمان بخش زیادی از کار پر مصرف تیموریان نیز از میان رفت که در نوسازی هایی که در سال ???? شمسی روی مسجد انجام گرفت بخشی از آن بازسازی شد. در عهد تیموریان پایتخت در هرات واقع گردیده بود. تیموریان با جلب هنرمندان، معماران، فیلسوفان و شعرا به دربار خود رهبری نهضت فرهنگی را بدست گرفتند که از دوره‌های پردرخشش تاریخ هرات می‌باشد. شاهرخ و همسرش گوهرشاد از پیشتازان دوره? اول عصر تیموری به شمار می‌روند. حکومت سلطان حسین بایقرا از سال ???? الی ???? میلادی اوج دوره? طلایی تیموریان به شمار می‌رود.
 
 
 
 

 


» نظر

افغانستان

افغانستان

افغانستان با مساحت /000/652 کیلومتر مربع، از طرف شمال با تاجیکستان، ازبکستان و از طرف شمال غرب با ترکمنستان، از طرف شمال شرق با چین، از جانب جنوب و شرق با پاکستان و از طرف غرب با ایران هم مرز می باشد.
مردم افغانستان همه مسلمان و پیرو دین اسلام هستند که دو سوم آن اهل سنت و یک سوم دیگرش شیعه می باشند (البته فی الجمله پیروان سایر ادیان، هندو و سیک وجود دارد) و جمعیت کشور در سال 1985م بالغ بر بیست و پنچ میلیون نفر بوده است که 15% ساکن شهر و بقیه در روستا و دهات زندگی می نمایند.
افغانستان از نظر قوم و نژاد، متشکل از اقوام مختلف است، مانند: پشتون، هزاره، تاجیک، ازبک، ترکمن، بلوچ، عرب و... و از نظر زبان گرچه زبان و گویشهای گوناگون وجود دارد ولی زبان رسمی کشور، پشتو و دری است.
سر زمین کوهستانی افغانستان، دارای منابع اقتصادی فراوان و معادن طبیعی زیاد و گران قیمت است، مانند: نفت و گاز، زغال سنگ، طلا، نقره، مس، آهن، زمرد، یاقوت، لعل، لاجورد، بیروج و... که بر اثر سهل انگاری و گام بر نداشتن نظامهای سابق در جهت ساختن و ترقی کشور، از آنها چندان استخراج و استفاده نمی شود و اتکا جامعه و کشور بر کشاورزی، دامداری و صنایع دستی است.
بر اساس ارزیابی و مطالعه سال 1342 (1963) زمین قابل زرع کشور، حدود 14 میلیون هکتار است، که هفت میلیون و هشت صد هزار هکتارش تحت کشت بوده است. (پنچ میلیون و سه صدوده هزار هکتار آن آبی و دو میلیون و چهار صد و نود هزار هکتار آن دیمی) و بعضی از پژوهشگران و کار شناسان، نوشته اند: بر اساس کار شناسی امور زراعتی 22% از کل خاک افغانستان قابلیت کشاورزی دارد که اکنون 10% زیر کشت می باشد. البته این تحقیق و پژوهش و اعداد و ارقام، مربوط به سال 1356 می باشد.

مرز مشترک افغانستان با کشور های همسایه:
چین در شمال شرق با 76 کیلومتر مرز مشترک
ایران در غرب با 936 کیلومتر مرز مشترک
پاکستان در جنوب و شرق با 2430 کیلومتر مرز مشترک
تاجیکستان در شمال با1206 کیلومتر مرز مشترک
ازبکستان در شمال با 137 کیلومتر مرز مشترک
ترکمنستان در شمال غرب با 744 کیلومتر مرز مشترک


» نظر